Cristina Balan: Cu parfumurile „Roman” și „Ia” am definit mirosul României și accesat fericirea copilăriei

Cristina Balan: Cu parfumurile „Roman” și „Ia” am definit mirosul României și accesat fericirea copilăriei

#credinmisiuneamea- antreprenori români, oameni care muncesc cu pasiune 

Cristina Balan, creatoarea Elysee, locul unde parfumurile de nișă sunt expuse și vândute celor care vor să trăiască experiențe cu adevărat unice, a lansat după 2 ani și jumătate de muncă, parfumuri cu miros de România: Roman și Ia.

Cristina, cum ai ajuns la aceste parfumuri? De ce?

Cristina Balan: Conceptul Essence de Roumanie a fost dezvoltat de noi, cei de la Elysee. De mai bine de doi ani am lucrat la el. Pe ambalaj scrie Grasse- Paris- Bucharest pentru că este o colaborare tripartită. Noi am creat conceptul, parfumurile au fost create la Grasse de către o mare companie de specialitate, iar packagingul este făcut în Paris, sub patronajul nostru. Deci nu aș vrea să se înțeleagă că sunt parfumuri strict românești, da, ele au un concept de țară, dar sunt produse la cele mai înalte standarde afară. Unicitatea acestor parfumuri constă în faptul că se pot purta împreună, unul peste altul, completându-se olfactiv așa cum se pot purta și separat. De asemenea, combinația numelor lor Roman plus Ia, desigur că formează România.

Care sunt zonele olfactive pe care le-ați explorat? Care este mirosul României?

Mirosul României autentice, cea adevărată, a sufletelor noastre, a copilăriei noastre, a celor care sunt afară și care tânjesc după reunirea familiei în jurul meselor de Crăciun și de Paște. Este mirosul României pe care o iubim cu disperare, chiar dacă nu vrem să recunoaștem.

În pandemie, toți prietenii mei, care nu mai sunt în țară, m-au sunat să-mi spună că le e dor și că tânjesc să se mute înapoi, să fie din nou aici și să retrăiască pasiunea care mocnește în ei. La asta m-am gândit când am creat acest concept care a fost lansat de Centenar. Chiar acum am vorbit cu Ambasada României din Spania care, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, lansează pentru 150 de top investitori din Spania acest concept. Revin la ingrediente. Am vrut să merg pe mirosurile tipic românești, sigur, ajutate, potențate de ingredientele obișnuite din parfumuri- patchouli, oud… Dar am prin în acest parfum mirosul garofiței de Muscel, de pildă. La un moment dat, s-a făcut o adunare specială în Grasse ca să înțeleagă cei de acolo de ce Elysee-ul ține morțiș la această garofiță pe care le-am trimis-o la propriu, într-un ghiveci, în martie 2018. Am vrut să prind mirosul florilor de Mâna Maicii Domnului care are un parfum aparte la noi, chiar dacă floarea mai există în zonele mediteraneene, dar nu este la fel. Am adăugat un praf de scorțișoară care să amintească de vinul de iarnă, fiert, băut la gura sobei. M-am gândit la cozonacul scos de bunica din cuptor pe care abia așteptam să-l gustăm. La Ia am avut în gând și o coroniță de margarete la care a muncit o frumoasă musceleancă, o fată care aleargă spre iubitul ei prin iarba udă după ploaie scăpând de ochii părinților. M-am gândit la multe atunci când am făcut Ia

Garofița de Muscel, o floare unică în lume al cărei parfum este prin în Ia

Cu alte cuvinte, ai găsit o identitate de țară prin intermediul mirosului.

Exact asta am vrut. Uite, nici frăguțele nu lipsesc, deși cei născuți după 90 nu știu ce înseamnă frăguțe și care este diferența dintre ele și căpșune… A trebuit să le explic!

La un moment dat, s-a făcut o adunare specială în Grasse ca să înțeleagă cei de acolo de ce Elysee-ul ține morțiș la această garofiță pe care le-am trimis-o la propriu, într-un ghiveci, în martie 2018.

Cristina, generațiile noi au pierdut aceste mici lucruri speciale..

Da, și probabil că de aceea nici nu mai știu ce frumoasă e România profundă. O cunosc la nivel superficial, sunt primii care blamează tot ce e românesc și pleacă fără să se uite înapoi. Am rămas șocată când, din copiii din grupa copilului meu care au avut de scris o scrisoare pentru serbarea de sfârșit de an (care s-a ținut online) despre unde se vor vedea peste 20 de ani, toți, cu o singură excepție au spus că se văd plecați din țară. Așa că de aceea am vrut să readuc această Românie care va reveni la ceea ce a fost, eu sunt convinsă, va reveni cu siguranță în sufletele noastre. Este acea Românie autentică pe care, de fapt, o știm, o cunoaștem cu toții. Eu sunt convinsă că vom trăi curând povestea fiului risipitor în realitate și ne vom întoarce spășiți la tatăl nostru…

Și iată parfumul Romaniei…

De când lucrezi în industria asta a parfumeriei, probabil că ai ajuns să cunoști cam tot ce înseamnă parfum. Cum erai înainte de a te apuca de asta și cum ești acum? Cum te-a schimbat parfumul?

Nu m-am schimbat, sunt aceeași dintotdeauna fiindcă eu m-am apucat de asta … cam de când mă știu. Probabil pentru că am fost mereu în legătură cu natura, pentru că nimic nu mă încarcă mai mult decât o escapadă în mijlocul naturii, niciun hotel, oricât ar fi de luxos. Eu trăiesc prin mirosuri și dintodeauna mă știu colecționară de parfumuri, de când eram studentă, sau chiar din liceu. La nivelul de atunci aveam peste 20 de parfumuri, ceea ce reprezenta un lux! Numai că soțul meu a văzut acest potențial în mine, fiindcă eu aveam o carieră tehnică, nu m-am gândisem să o schimb, până când el m-a încurajat să pornesc pe calea asta. Și așa am început, devenind colaboratoarea unei case de parfumuri de nișă care mi-a dat din primul moment ocazia să mă ocup de vânzările lor pe 2 țări, justificând, mai târziu când i-am întrebat cum de au avut atâta încredere în mine, faptul că, deși nu aveam experiență, i-a convins entuziasmul meu. Așa au crescut afacerea și pasiunea mea și în tot acest timp mi-am dorit să creez o linie de parfumuri. Și, cum nu aveam cum să concurez cu trandafirii din Grasse, sau cu alte flori mediteraneene, am încercat să mă îndrept spre mirosurile României.

Roman este mai masculin, deși poate fi purtat și de femei, am concentrat mirosul de piele, izvorul de Carpați în plină vară, mirosul de fân…

Când le pui pe tine, pe cele două parfumuri, Roman și Ia, te întorci în copilărie, lași în urmă nemulțumiri politice, sau neajunsuri, sau stresul cotidian. Noi am vrut să readucem fericirea copilăriei cu aceste două parfumuri și cred că am reușit.

Nu-i de mirare că ai început un program de educare, Micul Parfumier…

Ne dorim de mult și pandemia ne-a ajutat să punem în practică proiectul în 4 variante olfactive ca să acoperim toate zonele de preferințe. Îi învățăm pe oameni să-și facă propriul lor parfum! Și asta este cu adevărat ceva care ne încarcă!

Ok. Te invit să vorbim în curând, pe îndelete despre asta la o cafea

Lasă un comentariu:

Comments are closed.