Romanian Creative Week la Iași, renașterea unui fenomen

Romanian Creative Week la Iași, renașterea unui fenomen

Azi începe la Iași, Romanian Creative Week, un eveniment dedicat artelor creative, fie că vorbim de modă, film, arhitectură, design, arte vizuale, muzică sau advertising.

Irina Schrotter îmi vorbea despre acest proiect în 2019 într-un interviu amplu pe care mi l-a dat atunci când spera ca renașterea să aibă loc în 2020. Ambiția sa a luat o pauză un an, cât a luat de fapt pauză întreaga lume, și a revenit și mai puternică în 2021, organizând un amplu eveniment al cărui program îl găsiți aici.

Fashion:

Abia aștept să văd (și voi puteți , dacă nu vă aflați la Iași aici și aici) prezentările (ce mult au lipsit din piesaj aceste catwalk-uri!) designerilor români consacrați: Lucian Broscățean, Ioana Ciolacu, Venera Arapu, Irina Schrotter, Atelier Hamza, Andreea Bădală sau Andreea Tincu.

Ceea ce la primele 12 ediții se numea secțiunea de Debut (locul de lansare a multora dintre designerii români azi consacrați) se transformă în INNOVATIVE FUTURE PLATFORM. Scopul principal al noului concept este de a răspunde la întrebări legate de ce poate să însemne viitorul acestei industrii în România, cu deschidere spre contextul internațional.

Curatoria este realizată de coordonatorul Innovative Future Platform Lucian Broscățean, alături de consultantul creativ al secțiunii Ioana Ciolacu.
Anul acesta secțiunea va cuprinde o selecție de creativi care au deja în CV participări consistente la evenimente profesioniste, încununate cu diferite premii și/sau nominalizări.

În selecție nu sunt doar designeri vestimentari, ci și designeri de obiect sau scenografi, performance artists, arhitecți care realizează accesorii, etc. Proiectele creative cu o identitate vizuală bine conturată (lucru care a contat mult în curatoria secțiunii) vor fi prezentate sub forma de colecții individuale sau de grup. Estetic, ele se vor înscrie în două mari zone generate de conceptele responsabilitate și inovație, cu tot ceea ce implică acestea.
Se vor crea conexiuni cu fabrici de confecții, producători, artizani și cu alte evenimente profesionale și fashion week-uri. Cele mai bune colecții vor fi premiate de specialiști din domeniu.

Film:

Titluri bun, rare, interesante, captivante pe care le găsiți aici și invitați speciali. Între ei, FRIDA ELMSTRÖM care și-a început cariera cinematografică fiind cameraman documentar, dar foarte repede a dezvoltat o pasiune pentru designul de lumini. La vârsta de 19 ani, a fost angajată la studioul de film al regizorului suedez Roy Andersson, unde a petrecut câțiva ani creând designul luminilor pentru lungmetrajul „Un porumbel așezat pe o ramură”, câștigător al marelui premiu Leul De Aur la Festivalul de Film de la Veneția/2014.

Muzică:

RCW aduce un mix de provocări muzicale în cadrul show-urilor live MUSICALLING, un music camp internațional și o serie de work shop-uri dedicate atât artiștilor locali independenți, cât și producătorilor muzicali.

Veți putea asculta și dansa pe Amuly, Bruja Christian Eberhard, Jean Gavril, Dl Goe, Tobi Ibitoye, Misha Miller, Nosfe, Manuel Riva, Valeria Stoica

Lasă un comentariu:

Comments are closed.