3 destinații de vacanță în România

3 destinații de vacanță în România

Vacanțe în locuri în care am mai fost am făcut, dar de descoperit, ei, abia aici este interesant de aflat ce alte locuri putem descoperi prin România despre care absolut toată lumea spune că are un potențial turistic imens. Da, da, așa e, dar nu acesta este subiectul acum. În prag de 1 Mai, iată trei tipuri de vacanțe la care m-am gândit și pe care le-am „furat” de la Andra Pascu (o știți, soția lui Răzvan…).

1. Destinații în natură, acolo unde ți se taie respirația

Sunt câteva locuri în care mi-ar plăcea să ajung, cum ar fi Grădina Zmeilor și Râpa Roșie. Nu am fost niciodată, dar mă gândesc să nu le ratez, că ar fi păcat…

Grădina Zmeilor este o rezervație naturală aflată cam la 70 de kilometri de orașul Cluj-Napoca, supranumită și „Meteora României” datorită formațiunilor geologice atipice de aici. Locul are și o legendă fascinantă: se spune că, odinioară, aici locuiau niște zmei periculoși, care obișnuiau să răpească fetele oamenilor din satele învecinate. Într-o zi, unul dintre zmei a furat soarele de pe cer, dar un voinic a decis să îl urmărească și să-l înfrunte.

După ce l-a învins, tânărul curajos a găsit soarele și l-a aruncat spre cer, iar strălucirea lui i-a orbit pe ceilalți zmei. În același timp, fetele răpite au fost eliberate și au rostit o incantație prin care au transformat zmeii în stane de piatră pentru totdeauna, stâncile alcătuind astăzi Grădina Zmeilor.

Grădina Zmeilor

Tot un loc spectaculos, dar mai puțin popular, este și Râpa Roșie din județul Alba, o rezervație geologică de interes național, care se remarcă prin nenumăratele coloane și piramide de diferite culori, un peisaj cu adevărat unic în România. Aceasta se află la numai 6 kilometri distanță de orașul Sebeș, fiind un popas numai bun de făcut dacă ajungi în zonă.

Râpa Roșie

2. Agroturism cu experiențe autentice și peisaje pitorești

Sunt foarte multe sate care și-au câștigat deja reputația în rândul turiștilor, însă, dacă vrei să pornești către niște locuri cu adevărat inedite, iată câteva propuneri. Să luăm, de exemplu, satul Charlottenburg (sau Șarlota), care se află la aproape o oră de Timișoara. Acesta este atipic prin dispunerea lui circulară, toate casele fiind așezate în cerc. Forma sa a fost gândită strategic, astfel încât să împiedice animalele sălbatice să intre în sat și să cauzeze stricăciuni. Charlottenburg a fost fondat de imigranții sosiți în zona Banatului din Italia și Germania și este în prezent monument istoric.

Un alt loc care merită descoperit atât pentru diversitatea culturală, cât și pentru poziționarea sa într-un cadru natural uimitor este și Eibenthal, situat la doi pași de Dunăre, în comuna Dubova din Mehedinți. Aici se află și o comunitate de cehi care au adus tradițiile lor în zonă, astfel că nu te vei bucura doar de o vacanță de poveste în Clisura Dunării, una dintre cele mai frumoase zone din țară, ci și de o experiență culturală inedită.

Eibenthal

Iar dacă vrei să te bucuri de un sejur rustic de la început și până la sfârșit, agenția Travelminit.ro îți recomandă un circuit în cele cinci sate din comuna Bunești, județul Brașov: Bunești (care este și reședința comunei), Criț, Meșendorf, Roadeș și Viscri. Te așteaptă fortificații medievale care fac parte din patrimoniul național, tradiții și obiceiuri păstrate de sute de ani, dar și celebra casă deținută de Prințul Charles în Viscri.

Bunești
Meșendorf
Viscri
Roadeș
Criț

3. Harghita și Covasna, un amestec de natură, istorie și wellness

Zona secuimii este o altă destinație care a cunoscut un avânt în ultimii ani și care trebuie descoperită înainte să se aglomereze cu turiști din țară, dar și din alte colțuri ale lumii.

Iar partea bună este că aici poți găsi absolut tot ce îți dorești, de la mâncare gustoasă și tratamente de relaxare, până la aventuri pline de adrenalină. Harghita, de exemplu, unul dintre cele mai verzi județe ale României, este recunoscută pentru activitățile pe care le poți desfășura în natură: trasee inedite (Cheile Vârghișului, Via Ferrata), ture off-road și plimbări în câteva zone absolut spectaculoase (Tinovul Mohoș, Lacul Roșu, Lacul Sfânta Ana).

Via Ferrata
Lacul Sf Ana
Covasna Conacul Kalnoky

Covasna, pe de altă parte, este supranumită Ținutul Conacelor grație numeroaselor castele și conace (Kalnoky, Benke) extrem de bine conservate de aici. Am putea spune chiar că e musai să vii aici dacă îți dorești o vacanță regală, o adevărată călătorie în timp, înapoi într-o epocă fascinantă.

Lasă un comentariu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *