Educația tandreței și a bunei purtări începe din copilărie. De mici copii am fost învățați să fim drăguți, să răspundem frumos, să fim politicoși. Adulții puneau mare preț pe aceste sfaturi, fiind conștienți de însemnătatea lor.
Pe măsură ce am crescut, am pierdut din învățăturile copilăriei, ba chiar le-am uitat în „sertarul cu sfaturi depășite care nu te ajută să treci cu bine prin viață”, pentru că, în realitate, trebuie „să știi să pui la punct, să-ți impui punctul de vedere și să le arăți tu lor… Așa ai succes”, nu-i așa?
Mai târziu, ca adulți, având, la rândul nostru copii și revenind la ceea ce știam, i-am învățat, firește, să răspundă frumos, să fie politicoși și respectuoși.
Se pare că, pe tot acest parcurs, am pierdut sau am uitat ceva… Și de aceea e bine să ne aducem aminte, din când în când, de unde am plecat și, mai ales, cu ce valori.
Sunt cuvinte care ne fac rău și nouă și celorlalți. Ele trec (avem noi senzația), dar urmele lor rămân. Și, nu de puține ori, ajungem să povestim celor care ne ascultă despre rănile făcute de cuvintele unora sau altora.
Sunt însă și alte cuvinte, cele potrivite, frumoase și tandre, care pot bucura inima și viața cuiva prin cadoul lor de lumină.
Mi-a răspuns în doi peri când am întrebat-o dacă e cazul să-mi iau haina de pe scaunul de lângă ea. Eram la film. Lângă mine era un loc neocupat pe care îmi pusesem geaca și geanta. Știam că locul urma să rămână neocupat, fiindcă prietena mea mă anunțase că nu mai poate veni. Lângă scaunul liber se așezase o doamnă. S-a uitat lung la lucrurile puse pe el și am simțit nevoia să o întreb dacă o deranjează și dacă dorește să eliberez scaunul. Mi-a răspuns ceva între un „mda” mârâit și un „mă rog” acru.
Mi-am recuperat lucrurile și am stat așa, cu ele în brațe, privind filmul, cu un soi de iritare interioară și o frustrare a faptului că nu i-am răspuns, că nu i-am zis ce merita. Eram la „Perfect days”, un film superb, în care personajul principal trăia fiecare zi în același fel, fâcând aceleași gesturi, pentru că așa avea senzația că își controlează viața, ceea ce s-a dovedit eronat, desigur. După finalul filmului, care s-a dovedit a fi teribil de emoționant, eram hotârâtă să-i zic ceva doamnei, să-i reproșez mârâitul, dar… am vazut că lăcrima…
Poate suferea, poate avea o problemă, poate răspunsul acela nu fusese pentru mine, ci pentru că ea avea o durere… M-am bucurat atunci că nu i-am dat replica…
Deseori am simțit nevoia să răspund pe măsura unor gesturi sau cuvinte nepotrivite. Și am și făcut-o. Dar trebuie să mărturisesc că, în felul acesta, nu mi-am procurat decât o mare piatră pe inimă și nicidecum o satisfacție.
Așa cum se întâmplă și în social media unde, dacă răspund comentariilor răutăcioase, ele parcă se înmulțesc, ați observat și voi asta? Parcă se hrănesc unele cu altele. Așa că e mult mai bine să reduc tensiunea, cred că asta e singura cale prin care lumea se poate îndulci puțin.
Vorba dulce mult aduce, cum îmi ziceau bunicii mei în copilărie. Și da, așa este, ea aduce în primul rând pace. Apoi aduce zâmbet, tandrețe, răspuns bun, înțelegere…
Suntem, așa, ca nație, oarecum predispuși la ceartă, iuți la gură și ușor mânuitori ai cuvântului mușcător, unde mai pui că, pe canalele tv și, mai ales, pe social media, este chiar o modă care „face reach” cea a tonului ridicat și a ofensei publice.
Din această cauză, acum câțiva ani, mi-am închis televizorul pentru multă vreme, pentru că, în casa mea, se țipa la mine, din ecran, mai dihai ca la piață. Adică eu stăteam seara, pe canapea, cu o cană de ceai în mână și pe ecran, în emisiuni, invitații țipau unii la alții și cu toții la mine😊
De mult voiam să scriu aceste cuvinte și mă bucur că am fost motivată de Milka să o fac, pentru că este momentul ca tandrețea să fie răspunsul preferat în multe ocazii.
Milka răsplătește cuvintele tandre cu o campanie cu premii tentante. Dacă iubești ciocolata și cuvintele tandre, cumpără produse Milka în valoare de minimum 14 lei, înregistrează bonul pe cuvintetandre.milka.ro și poți câștiga o mașină Toyota Yaris Cross Hybrid, 1 Iphone 15 Pro sau o imprimantă portabilă Canon.
Citește articolele colegelor mele cu același subiect, dar într-o abordare proprie: Mara Coman, Ana Bitu, Noemi Meilman, Diana Cosmin. Noi suntem #ACinceaPutere
Și primești pe email ultimele interviuri.
Prețuim și respectăm intimitatea ta. Pentru mai multe informații, citește Politica de confidențialitate.